Procesul de detailing exterior cuprinde mai multe etape:
Prima etapa cuprinde spalarea si decontaminarea suprafetelor cu solutii speciale non-abrazive , care indeparteaza impuritatile (bitumul, rasini de la copaci) de pe stratul protector al vopselei si anume lacul, fara a afecta insa suprafata.
Urmatoare etapa este polisharea care se realizeaza in 1-5 pasi, in functie de starea suprafetei vopsite. Prin polishare se urmareste indepartarea zgarieturilor fine ce duc la pierderea luciului si care creeaza efectul de “panza de paianjen”.
In functie de conditia lacului, se folosesc paste abrazive cu granulatii diferite, astfel incat suprafata livrata la final sa fie perfect rectificata, cu un finisaj de showroom.
Ultima operatie de detailing exterior o constituie aplicarea manuala pe suprafata lacuita a unei protectii formata din sealant (o soutie pe baza de polimeri cu rolul de etansare a porilor) si ceara solida.
Aceasta bariera invizibila formata din straturile de sealant si ceara va proteja vopseaua si lacul autoturismului, absorbind razele ultraviolete si retinand microparticulele si umezeala din atmosfera, prevenind astfel intrarea lor in porii si imprefectiunile finisajului. Acelasi strat preia o mare parte din agresiunile factorilor externi (praf, rasini, sare) si are si rolul de protectie impotriva zgarieturilor fine si matuirii. Durata de viata a stratului de protectie astfel aplicat, poate ajunge pana la 6 luni, in functie de conditiile climatice si de factorii externi ce actioneaza asupra sa.